Εγκαταστάσεις της Αλκυόνης
Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ζώων που δέχονταν και φιλοξενούσε η ΑΛΚΥΟΝΗ στα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, έφερε αναπόφευκτα και την ανάγκη της επέκτασης, σε νέες μεγαλύτερες εγκαταστάσεις. Τη λύση στην ανεύρεση οικοπέδου προσέφερε με ευγένεια και αγάπη, η Ιερά Μονή Λογγοβάρδας της Πάρου, παραχωρώντας έναντι συμβολικού ενοικίου, κτήμα 12.60 στρεμμάτων στην περιοχή Καμάρες της Πάρου, ώστε να χτιστούν εκεί οι νέες εγκαταστάσεις της ΑΛΚΥΟΝΗΣ.
Το Χειμώνα 1997-98, οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες του Συλλόγου παρουσίασαν τα φιλόδοξα σχέδιά τους, για τη συνολική διαμόρφωση του χώρου, σε ένα από τα πιο οργανωμένα και πολυτελή Νοσηλευτήρια Άγριων Ζώων της Ευρώπης.
Από το Μάρτιο του 1998 που ξεκίνησαν οι εργασίες, μέχρι και τον Ιούνιο του 2000 που έγιναν τα εγκαίνια στις νέες εγκαταστάσεις της ΑΛΚΥΟΝΗΣ, εργάστηκαν στο χώρο 112 εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο, που έρχονταν στην Πάρο ειδικά για αυτό το σκοπό.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα χρήματα για την αγορά των οικοδομικών υλικών, συγκεντρώθηκαν από δωρεές ιδιωτών φίλων του Συλλόγου και από τις εταιρίες χορηγούς των νέων εγκαταστάσεων. Ας περιπλανηθούμε όμως για λίγο στο χώρο, αρχίζοντας από το κτίριο, το οποίο συναντάμε αμέσως μετά την κεντρική είσοδο.
Στο πετρόχτιστο κτίριο 220 τετ. μέτρων. Στεγάζονται:
- Το χειρουργείο
- Η αίθουσα Α’ βοηθειών
- Το παρασκευαστήριο των ζωοτροφών
- Η αίθουσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
- Το γραφείο
- Οι κοιτώνες των εθελοντών
- Η κουζίνα των εθελοντών
- Η τουαλέτα των εθελοντών και των επισκεπτών
- Οι αποθήκες
Το 2011 με χορηγία του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, τοποθετήθηκε στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου φωτοβολταικό πάρκο το οποίο καλύπτει εξ ολοκλήρου τις ενεργειακές ανάγκες των εγκαταστάσεων.
Δυτικά του ιατρείου ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί τους επισκέπτες, στο χτισμένο παρατηρητήριο με θέα στα ανάπηρα υδρόβια πουλιά.
Το σημείο του παρατηρητηρίου είναι το μόνο από το οποίο μπορούν να δουν κάποια από τα πουλιά που φιλοξενούνται στην ΑΛΚΥΟΝΗ. Αυτό συμβαίνει διότι τα άγρια πουλιά στην αιχμαλωσία, πάσχουν από άγχος, το οποίο μεγιστοποιεί η όποια ανθρώπινη παρουσία, καθώς και η ανθρώπινη φωνή.
Ο χώρος στον οποίο φιλοξενούνται τα ανάπηρα υδρόβια πουλιά, είναι μία περιφραγμένη έκταση 1,5 στρέμματος, όπου περιέχεται τεχνητή λίμνη 35 τετ. μέτρων. Δεκάδες ταχείας αναπτύξεως δέντρα, φυτεύτηκαν από την Άνοιξη του 1998 έτσι ώστε σήμερα να έχει εικόνα ενός δασυλλίου.
Ανατολικά σε σχέση με τον προαναφερόμενο χώρο, βρίσκεται η περίφραξη 800 τετ. μέτρων, όπου φιλοξενούνται οι ανάπηροι Μαυρόγυπες .
Το μεγαλύτερο έργο- μετά το κτίριο- που αφορά τις νέες εγκαταστάσεις της ΑΛΚΥΟΝΗΣ, είναι οι συνολικής έκτασης 1000 τετ. μέτρων κλειστοί κλωβοί, στους οποίους φιλοξενούνται όλων των ειδών τα υπό περίθαλψη πουλιά.
Οι 19 αυτοί κλωβοί, έχουν κατασκευαστεί κατάλληλα για κάθε είδος που πρόκειται να φιλοξενήσουν και διαφέρουν σε μέγεθος, από (6 μέτρα μήκος Χ 3 μέτρα ύψος Χ 2 μέτρα πλάτος), ο μικρότερος για τη φιλοξενία των μικρών πουλιών, έως (20 μέτρα μήκος Χ 4 μέτρα ύψος Χ 6 μέτρα πλάτος), για τη φιλοξενία των απελευθερώσημων μεγαλόσωμων αρπακτικών πουλιών.
Στα δυτικά του οικοπέδου έχουν χτιστεί τρεις ξύλινες προκατασκευασμένες αποθήκες με διαστάσεις 7Χ6 μέτρα έκαστη.
Στα βόρια του οικοπέδου έχουν κατασκευαστεί ακόμα εννέα μεγάλοι κλωβοί για τη φιλοξενία πουλιών.
Από το Μάρτιο του 1998 μέχρι σήμερα, έχουν φυτευτεί στο κτήμα περισσότερα από 800 δέντρα, ενώ τα μόνα σημεία που έχουν μείνει αφύτευτα είναι οι χώροι όπου προβλέπονται οι επεκτάσεις του κτιρίου και των κλωβών.
Οι χορηγοί της ΑΛΚΥΟΝΗΣ και 112 εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο, επί 2,5 χρόνια εργάστηκαν εντατικά, ώστε να ολοκληρώσουν το πρώτο ειδικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο Νοσηλευτήριο Άγριων Ζώων της Ελλάδας.